Voor Jongvolwassenen vanaf 18 jaar is de gang van zaken als volgt:
[Onderstaande route kan niet meer opgestart worden voor jongeren tot 18 jaar, ik neem geen aanmeldingen Kinder & Jeugd meer aan omdat ik per 2025 geen contracten meer heb met de 14 Twentse Gemeenten].
Aanmelding (per mail, telefoon, of digitaal aanmeldformulier)
Samen kunnen we nagaan of je hier op de juiste plek bent, of je een “klik” ervaart, en of je het ziet zitten je eigen problemen op te pakken en op te lossen. Zie Aanmelding
Is op 1 van deze vragen het antwoord nee, dan kunnen we bekijken of je bij een collega of op een andere plek beter geholpen bent (bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon van je opleiding). Als je geen motivatie voelt om er iets aan te doen, kom je nog niet op een goed moment.
Als je het wel heel graag wilt oplossen, maar je weet niet hoe, dan ben je aan het goede adres. Je huisarts kan een verwijsbrief schrijven voor de GGZ en die kun je het eerste gesprek meenemen. Na ons telefonisch of digitaal overleg krijg je de volgende brief van mij met uitleg: 20241227 Transparantieregeling TH-NR-035 Voorlichting per mail
Wachtlijst
Het kan zijn dat het zo druk is, dat je eerst op een wachtlijst geplaatst wordt. Duurt je dat te lang, dan kijken we samen of er een collega in de buurt is die eerder plek heeft. Nadat je van de wachtlijst opgeroepen wordt voor de intake, ontvang je verdere uitleg: 20250101 Begeleidende brief aanmelding Ekelenkamp
Behandelinformatie
Als je eenmaal opgeroepen wordt binnen de praktijk, ga je na een paar gesprekken (de intake) samen met mij het behandelplan bekijken. Daarin heb ik jouw doelen opgeschreven, en de manier waarop we ze samen willen gaan aanpakken.
Dit behandelplan gaat in kopie naar de verwijzer (meestal de huisarts, soms medisch specialist, soms een collega).
Regelmatig gaan we na of je tevreden bent over de behandeling en over mij. En of we de doelen bereiken (evaluaties). Daarvoor vul je een aantal korte vragenlijsten in (in ieder geval aan het begin en einde van de behandeling; dit heet ROM).
Hoe werk ik met jou?
Als basis gebruik ik het GGG-model (Gedachten, Gevoel, Gedrag) om jezelf en je gedrag in gebeurtenissen beter te snappen. Dit is de basis van Cognitieve Gedragstherapie. Door anders te leren denken, of anders te leren doen, gaan situaties anders lopen. Dan ga jij je beter voelen en krijg je meer zelfvertrouwen. Met Positieve Psychologie/Oplossingsgerichte Psychologie versterken we dit nog meer. Zie hiervoor alle toelichtingen in het kader “behandelinformatie” links op de website.
Ik hoop dat je in de gesprekken hier genoeg tips oppikt die voor jou waardevol zijn en weer maken dat je in het contact met je medestudenten, vrienden, teamgenoten en familie gaat genieten. Dat je leert doorzetten om voor je EIGEN doelen te gaan, je eigen IDEE, je eigen enthousiasme. Zodat je er weer zin in krijgt. Actief wordt, wilt sporten, wilt afspreken met vrienden, en je voorbereidt om op eigen benen te gaan staan. En dat je met creatief zijn jouw problemen omzet in mogelijkheden.
Behandelkeuze
Op grond van jouw eigen informatie kiezen we samen de geschiktste route om je problemen aan te pakken. Dit kan met protocollen zijn (bv. werkboeken voor de behandeling van Angst, Dwang, Eetproblemen), of digitale hulp.
Einde behandeling
Aan het einde van de behandeling ben je niet “probleem”vrij, maar weet je met meer zelfvertrouwen problemen zelf zo goed mogelijk op te lossen. Aan het einde van de behandeling zijn je “klachten” als het goed is verdwenen, en is je energie weer terug om je eigen leven vorm te geven.
Je vult nogmaals een aantal vragenlijsten in (over de behandeling, het resultaat, en hoe tevreden je bent over mij als hulpverlener) en er gaat een rapportage naar je verwijzer.