Het dossier
Het dossier wordt digitaal en schriftelijk bijgehouden en moet voldoen aan wettelijke eisen. U heeft recht op inzage van uw eigen informatie en behandelroute, en recht op een eventuele kopie. Informatie van derden is voor u niet rechtstreeks toegankelijk. Zonder uw toestemming mag ik geen informatie over uw behandeling delen met derden (hier vallen ook directe familieleden onder).
Het dossier dient te bestaan uit allerlei gestructureerde onderdelen (aanmelding, verwijzing huisarts, intake, indicatiestelling psychotherapie, gespreksverslagen, behandelplan, behandelplanevaluaties en bijstellingen, afronding en rapportage aan verwijzer). U kunt bij de LVVP, het NIP en de VGCt hierover aanvullend informatie vinden.
Binnenkort is het mogelijk om (delen van) uw dossier digitaal in te zien via Axians ZORG GGZ. Zodra dit goed is ingeregeld, zal ik hiervoor een uitnodiging sturen naar mensen die in behandeling zijn. Vanaf dat moment is het ook mogelijk om elkaar via deze weg beveiligd te mailen (zoals nu al mogelijk is via Therapieland; dit blijft mogelijk).
Geheimhouding
Hieraan zijn bij de wet BIG en wet WGBO vereisten gesteld, net als bij uw dossieropbouw. De Wet WGBO staat voor Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst. Uw privacy is een groot goed in de GGZ-wetgeving. U kunt hierover bij de LVVP, het NIP en de VGCt verdere informatie vinden.
Intervisie en scholingsactiviteiten
Bij intercollegiaal overleg in het kader van intervisie mag de behandeling van jou/u door mij zonder uw toestemming ingebracht worden. Collega’s hebben immers dezelfde geheimhoudingsplicht en het is nuttig om gezamenlijk scherp te blijven op blinde vlekken in therapieën, nieuwe analyses of invalshoeken, en interpersoonlijk gedrag van de behandelaar.
Net als jij/u leert feedback te geven en ontvangen, geldt dit voor mij in intervisieverband. Vervolgens vindt er terugkoppeling plaats in de behandelroute op basis van deze verkregen inzichten. Zo kun jij/kunt u hiervan het voordeel ervaren. Er komt een kort verslag van de intervisiebespreking in het dossier.
Communicatie met verwijzer
In overleg met u wordt aan het begin, in het midden en aan het einde van de behandeling terug gerapporteerd aan uw verwijzer. Veelal is dit de huisarts, maar het kan ook een medisch specialist of collega-verwijzer zijn.
Beroepscode NIP en beroepscode LVVP
Om erop te vertrouwen dat u met een gekwalificeerde hulpverlener van doen heeft hebben de beroepsverenigingen beroepscodes opgesteld. Zodat de hulpverlener naar de stand van de wetenschap en verantwoord handelt, en zich conformeert aan deze beroepscodes. En geregistreerd staat bij bv. het BIG-register (als GZ-psycholoog en psychotherapeut ben ik dat), en erkende labels binnen de verenigingen draagt (bv Psycholoog NIP; of VGCt®).
U kunt op de sites van de verenigingen de beroepscodes inzien. In de beroepscode van het NIP staan richtlijnen en gedragsregels die zijn afgeleid van vier basisprincipes. De psycholoog moet zich verantwoordelijk, integer, respectvol en deskundig gedragen. U kunt uw rechten als cliënt afleiden uit deze voorgeschreven eisen, richtlijnen en gedragsregels.
Meer informatie over uw rechten als cliënt vindt u op de volgende websites:
– College Bescherming Persoonsgegevens (CPB)
– Rijksoverheid
– Zorgbelang
– Patiëntenfederatie (NCPF)
– KiesBeter.nl